Natursnokarna

Program våren 2017

– för dig mellan 6 och 12 år!

Gillar du att snoka runt i skog och mark så häng med! Vi träffas och tittar på grodor, gråsuggor, sparvar, växter och annat spännande. Vi lär oss mer om naturen och lite om friluftsliv, men framför allt har vi roligt tillsammans.

Natursnokarna är Naturskyddsföreningens barnverksamhet. I Stockholm Söderort har vi en egen klubb. Årsavgiften för att vara med i Natursnokarna Söderort är 100 kr per barn och betalas in till Söderorts plusgiro 367273-0. Som medlem får du programmet utskickat med e-post. Dessutom deltar du vanligtvis gratis på Söderorts natursnoksaktiviteter. För dig som inte har betalt årsavgiften kostar varje aktivitet 40 kr/person. Vid vissa aktiviteter kan en självkostnadsavgift för t.ex. material eller resor tillkomma. Betalar du årsavgiften under hösten gäller den även påföljande år.

Är du inte anmäld tidigare så gör det samtidigt som du betalar årsavgiften till agneta.hd@delta.se. Ange adress, hemtelefon och födelseår.

Har du frågor, ring Agneta Hammarskiöld kvällstid, tel 0707-26 03 21.

_________________________________________________________________________

VALSPANING PÅ NATURHISTORISKA

22 JANUARI, SÖNDAG, KL. 10.00 – 12.00

Naturhistoriska riksmuseets polarutställning kommer äntligen vara öppen igen. Där samlas vi för att få veta mer om de stora intelligenta djuren i havet – valarna. Tillsammans med en val- och polarentusiasten Hanna Kylin lär vi oss mer om de olika valarna och deras liv i de stora haven. Vi undersöker skelettdelar och barder, tittar på stora skelett och lyssnar på valsång. Ta med dina klurigaste valfrågor och kom! Antalet platser är begränsat. Museet har fri entré och aktiviteten är gratis om du betalt årsavgift, annars 40 kr.

Samling: kl 10:00 i Naturhistoriska riksmuseets entré, Frescativägen 40 (tunnelbana till Universitetet och kort promenad till museet. Buss 50 samt 540 stannar precis utanför museet, hållplats Naturhistoriska. Frågor och anmälan till Ylva Karlsson 070-30 24 731, ylva@ylvakarlsson.se, senast den 17 jan.

______________________________________________________________________

PIMPEL OCH ISKUNSKAP VID FLATEN

18 FEBRUARI, LÖRDAG, 13.00 – 15.00

Stockholmstrakten är full av sjöar och havsvikar som går att använda till utflykter även vintertid. Vad händer under isen? Vilka fiskar finns där nere och vad gör de i mörkret? Denna dag kommer Enskede Sportfiskeklubb och visar hur man borrar hål i isen och hur man använder pimpelutrustning. Får vi napp kan de berätta om fisken och hur man rensar den. Utöver fisket kommer vi att studera isens tjocklek, vattnets temperatur och prata om vad man måste tänka på vare sig man åker skridskor, skidor eller bara promenerar ute på isen. Vi provar att använda ispik, kastlina och isdubbar (dock ej i vak).

Fiskeutrustning får du låna, men extra varma kläder behövs eftersom det är kallt ute på isen. Var särskilt noga med fötterna och ta gärna med en sittdyna att stå på och kanske en pall att sitta på; om det är blött på isen så behövs stövlar eller vattentäta kängor. Ta med isdubbar om du har, men vi har också några att låna ut. Och glöm inte ordentlig matsäck med varm dryck! Deltagandet är gratis om du betalt årsavgift, annars 40 kr.

Samling vid Flatenbadet kl 13.00. Buss 816 går från Gullmarsplan eller Tyresö två gånger i timmen, se sl.se för tidtabell. Obligatorisk föranmälan senast 15 feb till Agneta Hammarskiöld, tel 0707-26 03 21,  agneta.hd@delta.se

_______________________________________________________________________

KATTUGGLOR VID TYRESTA NATIONALPARK

18 MARS, LÖRDAG, 19.00-21.30

Under marsnätterna dallrar uggleropen i den djupa skogen. För att maximera chanserna att höra kattugglan far vi till Åva i kanten på Tyresta nationalpark. I ängsmarkerna här finns många gamla ekar precis intill havet. Det är lite lotteri, ibland ropar ugglorna från olika håll, ibland är det knäpptyst! En spännande promenad blir det ändå. Jonas Hedlund, naturguide i trakten sedan många år, tar oss med på en spännande kvällsvandring. Denna aktivitet passar bäst för de kvällspigga barnen eftersom det blir lite sent.

Samling 19.00 vid parkeringen cirka 200 meter norr om bryggorna vid Stavholmen. Till Åva tar man sig enklast med bil (för vägbeskrivning, gå in på www.eniro.se eller dyl. och sök på Stavholmen i Österhaninge).

OBS! Är du behov av skjuts, eller har plats över i bilen – hör av dig! Förslag på lämplig mötesplats för samkörning är Farsta strandplan vid Farsta strands T-bana kl 18.30. Tag med: VARMA skor och kläder, ficklampa, ev. kikare, matsäck med varm dryck och fågelbok. Frågor: Ylva Karlsson 070-3024731, ylva@ylvakarlsson.se

________________________________________________________________________

HÖGHÖJDSBANAN PÅ LIDA

23 APRIL, SÖNDAG, 11.15-13.30

Vi upptäcker tillvaron från ett nytt perspektiv i höghöjdsbanan Accropark vid Lida friluftsgård. Här erbjuds bl.a. balansgång på stockar och repbroar samt en 150 meter lång linbana. Banan är indelad i flera banor som har olika svårighetsgrad och befinner sig på varierande nivå över marken. Det finns banor som passar både vuxna och barn. Vi börjar med en gemensam instruktion och säkerhetsgenomgång med vår instruktör och får sedan utforska parken på egen hand, med säkerhetsutrustning. Föräldrar ansvarar för sina barn. I mån av plats kan även föräldrar använda banan. Priser: barn upp till 8 år 120 kr om man betalat Natursnokarnas årsavgift, annars 150 kr. 9-12 år: 170 kr (200 kr), vuxna: 300 kr.

För Natursnokar som föredrar att hålla sig närmare marken finns bl.a. Skogsmullestigen, anpassad för de små barnen, och balanslekplatsen som är en mindre balansbana med rep och stockar.

Samling 11.15 vid banan på andra sidan friluftsgården. Åk med buss 721 från Tullinge pendeltågsstation. För mer information, se www.lida.nu. Obligatorisk anmälan senast 16 april, ulrika.bathbertram@berlin.de. Anmälan är bindande.

________________________________________________________________________

SYRLIGA MYROR OCH LAKRITSSMAKANDE STENSÖTA

21 MAJ, SÖNDAG, 10.00 – 13.00

Även på våren finns det saker att smaka på i naturen. Granskott, harsyra och blåbärsblommor, kirskål och kaveldunsrötter. Vem vågar äta en myra? Och hur smakar te kokat på tallbar? Vi vandrar i Nackareservatet och letar ätbara saker i naturen. Medtag matsäck så avslutar vi med gemensam paus och tallbarstekok. Den som har får gärna ta med sitt trangiakök. Ingen föranmälan behövs. Aktiviteten är gratis om du betalt årsavgift, annars 40 kr.

Samling 10.00 på torget utanför Kärrtorps t-bana. Därifrån vandrar vi tillsammans in i Nackareservatet. Frågor: Ylva Karlsson, 070 – 3024731, ylva@ylvakarlsson.se

________________________________________________________________________

LANDSORTS FÅGELSTATION

9 SEPTEMBER, LÖRDAG, HELA DAGEN (med möjlighet till övernattning)

Höstflyttningen är nu i full gång hos många av våra flyttfåglar. För att studera deras färdvägar, tider och utvecklingen år från år finns fågelstationer, som bland annat ringmärker fåglarna. Landsort är en viktig rastplats innan flygningen över Östersjön och här har ringmärkning pågått sedan 70-talet. Läs mer på http://www.landsort-birds.se/. Denna dag guidas vi av kunnig personal på stationen, som visar hur fåglarna fångas, undersöks och ringmärks.

Öja, denna skärgårdens sydligaste utpost, är sevärd även för naturen och vyerna. Här finns Sveriges äldsta fyr, som uppfördes på 1670-talet. Möjlighet finns att sova över på öns vandrarhem, då du kan se mer av fågelstationens arbete och utforska ön. Mer information och bokning på www.landsortsvandrarhem.se. Boka i tid!

Ta med matsäck, varma kläder och kikare. Guidning på fågelstationen kostar 70 kr/person, för de som betalt årsavgift bara 40 kr.

Pendeltåg går från T-centralen till Nynäshamn, därefter byte till buss 852 mot Ankarudden (Torö) och vidare färd med Waxholmsbolaget till Landsort. Båtturen tar 30 minuter och kostar 150 kronor t/r för vuxna och 100 kr för barn från 7 år. Tidtabell på www.waxholmsbolaget.se. Närmare info vid anmälan.

Obligatorisk anmälan senast 1 sept: agneta.hd@delta.se, kvällstid 0707-26 03 21.