Höstprogram 2017

September

SVAMPAR I FLEMINGSBERGS- SKOGEN

17 SEPTEMBER, SÖNDAG, KL 9.25–15

I skogarna söder om Flemingsberg letar vi efter säsongens läckerheter. Tänk att fylla skafferi och stekpanna med vad skogen bjuder! Ta med rejäla kängor/stövlar, kläder efter väder, matsäck, korg, renskniv och helst svampbestämningslittera­tur. Vi börjar vid Gladö kvarn och avslutar troligen vid Flemingsbergs pendeltågstation.

Samling: Busshållplats Hökärrs­ vägen (buss 709) kl 9.25. Buss 709 avgår från Huddinge station kl 9.10.

Anmälan: Lasse Lidgren, lasse.lidgren@pp.ephone.se.

Info: Lasse Lidgren, tel 070­278 08 16.

VATTENGRUPPEN: ”VIVA VATTEN” PRESENTERAS

20 SEPTEMBER, ONSDAG, KL 18.30–20

Naturskyddsföreningens projekt ”Viva vatten” presenteras av Mia Svedäng, projektledare Lokal vatten­ miljö. Vad kan vi göra för att förbättra vattenmiljön i vår närhet? Konkreta och handfasta förslag och instruk­ tioner om hur man kan genomföra lokala vattenvårdande insatser för att uppmuntra till engagemang för en förbättrad vattenmiljö i vår närhet presenteras. Vi bjuder även på lätt­are förtäring.

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr.

Info & anmälan: Anmälan senast 15/9 till vattengruppen.stock­holm@gmail.com.

HÖSTVANDRING BOO-LEDEN MED VINODLINGSBESÖK

24 SEPTEMBER, SÖNDAG, KL 8.20–16.00

Vi samlas vid Slussen för resa med buss mot Skeviksstrand, där det blir en promenad mot Knarrnäs gård där leden börjar. Vi vandrar i omväxlande natur och passar under vandringen på att stanna vid Velamssund. Där får vi en guidning på en av Sveri­ges nordligaste vinodlingar, där det sannolikt funnits vinstockar sedan slutet av 1600­-talet. Sedan vandrar vi vidare och kommer slutligen fram till Orminge, där vi avslutar och tar bussen mot Slussen igen. Ta med rejäl matsäck och lämpliga kläder för en hel dags vandring, sträckan är drygt 15 km.

Samling: Slussen, vid buss 474som går kl 8.21 till Gustavsberg, där vi byter till buss 424V till Skeviksstrand. Obs! Kolla tider med SL.

Anmälan: Senast 21 september till Elsa Lindahl, elsa.k.lindahl@gmail. com, tel 070­445 21 27.

STORSTADENS FLADDERMÖSS VID ÅRSTAVIKEN

28 SEPTEMBER, TORSDAG, KL. 20–24

Ta chansen och följ med på den populära fladdermusexkursion vid Årstaviken. Med hjälp av ultraljudsdetektorer hoppas vi att få höra och kanske även se någon av Sveriges 19 arter som finns i Stockholm. Vi träffas strax efter solnedgången. Ta gärna med kaffe och varför inte en pannlampa! Antalet är begränsat till 30.

Samling: Vid Årstalundens båtklubb, Vickergatan 33, 10 min gångväg från T-bana Skanstull.

Anmälan: Senast 25/9 till Christian Sommer, chrisommer@hotmail. com. 070-794 76 46.

Oktober

FÖRELÄSNINGSKVÄLL OM KEMIKALIER I HÅRVÅRD

3 OKTOBER, TISDAG, KL 18.30–20

Vad innehåller dina hårprodukter? Maria Hellström från Greenheads kommer att berätta om kemikalier i hårvård samt vilka bättre alternativ som finns. Det kommer att finnas utrymme för diskussion och frågor, samt gör det själv­tips för olika hårprodukter.

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr.

Info & anmälan: Senast 29 sep­ tember till kemikaliegruppen@ gmail.com.

 

INSPIRATIONSKVÄLL: HANDLA MILJÖVÄNLIGT

4 OKTOBER, ONSDAG, KL 18–20

Trött på masskonsumtion och sugen på en mer nutidsenlig och miljömäs­ sigt hållbar livsstil? Grubblar du på varför så mycket som går att använda slängs bort och på vad konsumtionen gör mot människan och naturen?

Kanske har du nån färdig idé eller vill ta tag i någon annans. Kom då och träffa andra likasinnade på Handla miljövänligt­gruppens inspirations­ kväll, mitt i Miljövänliga veckan. Vi eko kar tillsammans och utbyter tankar om var vårt fokus borde ligga framöver. Alla idéer är bra utom de dåliga. Kanske kommer någon också att berätta om något du inte redan vet…

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr., lokal Sandböte.

Anmälan: Senast onsdagen den 27 september till HMV­gruppen: hmvgruppen@gmail.com, så vi vet hur mycket eko fika vi ska fixa.

 

HJORTAR VÅRDAR FORNMINNEN

7 OKTOBER, LÖRDAG, KL 13–16

Vi åker till Upplands Väsby och besöker ett 20 hektar stort inhägnat område. Här finns fornlämningar av olika slag från järnåldern. I området vistas en hjord med dovhjortar som hjälper till att vårda området och är en sevärdhet för besökare. Hjortar­nas förmåga att hålla efter taggbus­kar som björnbär, slån och nypon är en tillgång för fornminnesvården. En promenadslinga genom området ger möjlighet att se fornlämningarna och kanske få en glimt av de skygga djuren. Arkeolog Gerhard Flink från Landskapsarkeologerna guidar.

Samling: Vid Brunnby vik, ned­ anför hjorthägnet. Buss 531, från Upplands Väsby station, hållplats Skälbyvägen, därifrån ca 1 km att gå till hjorthägnet. Du får karta via mejl vid anmälan.

Info & anmälan: Senast 1 oktober till Ingela Norlin, ingela@landskaps­ arkeologerna.se, tel 070­659 17 68.

Avgift: Medlemmar gratis, övriga betalar 50 kr.

 

FÅGELSKÅDNING PÅ LANDSORT

7 OKTOBER, LÖRDAG, CA KL 8–17

På ön Öja i södra skärgården ligger Landsorts fågelstation. Landsort
är en fin lokal för höstfågelsträcket och vi åker dit tillsammans och skådar. Om det är möjligt kommer fågelstationspersonalen att guida oss och berätta om sin verksamhet. Resa dit med pendeltåg eller på annat sätt. Detaljerad reseinfo ges vid anmälan.

Samling: Ankaruddens brygga.

Info & anmälan: Bianca Billing, billingwerner6847@gmail.com, tel 070­634 31 32.

Avgift: Båt och guidad tur betalas av var och en (prisinfo ges vid anmälan).

 

VAD VILL VI GÖRA I VÅR?

9 OKTOBER, TORSDAG, KL 18–21

Välkommen att vara med och på­ verka innehållet i vårens program. Vad längtar du efter att göra, upp­ täcka, vara med och påverka, disku­ tera, få veta, lära dig, få nya insikter om vad som händer och finns i ditt närområde. Vi bjuder på lättare förtäring.

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr.

Info och anmälan: Senast 7 okto­ ber till soderort@naturskyddsfo­ reningen.se. Ange ev. specialkost.

 

MIKROPLASTER FRÅN KONSTGRÄSPLANER

11 OKTOBER, ONSDAG, KL 18.30–20

Fredrick Regnell, vice ordförande i Stockholms naturskyddsfören­ing, föreläser om mikroplaster från konstgräsplaner. Fredrick har nyligen producerat en rapport inom områ­det och är väl insatt i strategin för föreläsningen kommer vara att återge varför mikroplaster sprids och vad vi kan göra för att förhindra det, men en allmän diskussion kring konstgräs­ planer kommer också att föras. Under kvällen nns gott om tid för frågor och diskussion.

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr.

Info & anmälan: Senast 9 oktober till Fredrick Regnell, fregnell@kth.se.

 

FAMILJEGUIDNING I ÄLVSJÖSKOGEN

15 OKTOBER, SÖNDAG, KL 11–14

Älvsjöskogens västra del blev natur­ reservat 2016 efter många decenniers kamp för att skydda skogen. Anders Tranberg visar oss runt i denna fantastiska naturpärla. Vi rör oss på stigar i delvis lite kuperad terräng. Ta med kaffe!

Samling: Älvsjö torg, utanför Konsum.
Avgift: Medlemmar gratis, övriga betalar 50 kr.

INGEMAR LIND: MITT LIV SOM NATURFILMARE

16 OKTOBER, MÅNDAG, KL. 19–20

Ingemar Lind berättar och visar film: ”Under dryga 40 år har jag haft förmånen att ha min hobby som yrke. Jag har kommit både djur och fåglar nära. I denna lm har jag valt ut ett antal episoder som jag minns speciellt. Jag har tillbringat långa tider i framför allt den nordiska vildmarken, och det är i denna del av världen jag känner mig hemma. Jag är och förblir natur filmare, det är ett sätt att leva. Som vanligt inleds kvällen med en stillbildsdel, denna gång med rubriken Fåglar i folktron. Tyngdpunkten har jag lagt på göken, denna så märkliga fågel.”

 Samling: Stora Bryggarsalen, Norrtullsgatan 12 N.

Avgift: Medlem 80 kr, övriga beta­ lar 100 kr.

 

MIKROPLAST – DET NYA HOTET I NATUREN?

19 OKTOBER, TORSDAG, KL 18.30–20.30

På senare tid har mängden mikro­ plast i naturen och framförallt haven uppmärksammats. Var kommer den ifrån, och hur påverkar den djur, natur och oss människor? Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter på Natur­skyddsföreningen, föreläser och svarar på frågor.

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr., lokal Sandböte.

Anmälan och info: Senast 16 oktober till Christian Sommer, chrisommer@hotmail.com, tel 070­ 794 76 46.

 

VAR MED OCH LAGA DET GRÖNA KÖKETS MAT!

22 OKT, SÖND, KL 17 TILLS VI ÄR KLARA

Hur kan vi äta mer hållbart? Vi utforskar och inspireras av det gröna köket under en kväll genom att laga vegansk mat tillsammans för att sedan samlas runt matbordet för att äta gott och snacka hållbar mat.

Samling: Snabbköpet i Gröndal, Ljusstöparbacken 1, kl 17. Hållplats Trekanten med tvärbanan från Liljeholmen.

Info & anmälan: Senast 19 oktober till Alice Knutas, tel 070­911 13 48, aliceknutas92@gmail.com. Med­ dela eventuella allergier.

Avgift: Självkostnadspris 150 kr betalas kontant på plats.

 

HUR GIFTIG ÄR DIN TRÖJA?

23 OKTOBER, MÅNDAG, KL 18.30–20.30

Vilka farliga kemikalier finns i våra kläder och i produktionen av kläder? Hur kan man som konsument göra något åt saken? Vad gör textilindu­ strin och politikerna åt problemen? Kom och lyssna på en föreläsning av Natasja Börjesson, som disputerar i december i år på en avhandling om kemikalier inom textilindustrin, så får du veta och diskutera mer om dessa frågor!

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr., lokal Sandböte.
Anmälan och info: Senast 19 oktober till Christian Sommer, chrisommer@hotmail.com, tel 070­ 794 76 46.

 

UPPTÄCK MAJROSKOGEN – HÖGKLASSIG NÄRNATUR

29 OKTOBER, SÖNDAG, KL 11–13.30

Majroskogen utgör spetsen av en lång grön kil, Hanvedenkilen, och utgör ett större skogsområde mellan flera stadsdelar. Anders Tranberg guidar oss runt och visar på många olika värden i denna vackra skog. Ta med kaffe!

Samling: Svedmyra T­banesta­ tion.

Avgift: Medlemmar gratis, övriga betalar 50 kr.

 

November

FÖRELÄSNINGSKVÄLL OM HORMONSTÖRANDE ÄMNEN

8 NOVEMBER, ONSDAG, KL 18.30–20.30

Välkommen på en inspirerande och informativ föreläsningskväll om hormonstörande ämnen. Vi kommer bland annat att prata om vad hormon­ störande ämnen är, hur de påverkar oss, vad lagstiftningen säger, var värstingarna finns samt konsumenttips. Vi har bjudit in tre experter som belyser olika aspekter av ämnet: författaren Katarina Johansson, forskaren Joëlle Rüegg och sakkunnig Cecilia Hedfors. Föreläsningarna följs av diskussion där publiken kan ställa frågor.

Samling: Naturskyddsförening­ ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr. Info & anmälan: Senast 6 novem­ber till kemikaliegruppen@gmail. com.

 

HÖSTSTÄDNING PÅ EKUDDEN

12 NOVEMBER, SÖNDAG, KL 10–15

På vår egen kretsäng Ekudden i Flatens naturreservat plockar vi ihop och eldar kvistar och grenar från årets röjningar, samt rensar skräp från stranden. När elden har övergått till glöd är det mysigt att grilla, så fyll din matsäck med termos och något att grilla. Ta med oömma kläder. Vi står för redskapen.

Samling: Ängen vid Ekudden, norra stranden av Flatensjön, intill Listuddens gård, ca 2 km söder om Skarpnäcks T­banestation.

Info: Lasse Lidgren, 070­278 08 16, lasse.lidgren@pp.ephone.se.

 

STUDIEBESÖK BROMMA AVLOPPSRENINGSVERK

16 NOVEMBER, TORSDAG, KL 13–15

Vill du veta hur vårt avloppsvatten tas om hand och renas – och vad som ska och vad som inte ska spolas ner i våra avlopp? Då ska du komma med på detta studiebesök. Vi samlas vid Brommaplans tunnelbaneuppgång för en kort promenad till reningsver­ket. Där kommer vi få veta mer och få en guidning på anläggningen. Obs! Maxantal 20 personer.

 Samling: Brommaplans T­ banestation.

Info & anmälan: Senast 12 novem­ ber till Elsa Lindahl, elsa.k.lindahl@ gmail.com. tel 070­445 21 27

 

GÖR DIN EGEN EKOLOGISKA DEO OCH SALVA

22 NOVEMBER, ONSDAG, KL 18.30–20.30

Sara Nomberg, ekologisk hud­ vårdsterapeut samt medlem i Naturskyddsföreningens kemikalie­ nätverk, föreläser om varför du ska handla miljövänliga hudvårdspro­dukter. Därefter tillverkar vi varsin hälsosam och effektiv deodorant samt en salva som du kan anpassa efter hudtyp. Möjlighet finns att doft­sätta produkterna efter önskemål.

Vi tillverkar dessa med ekologiska ingredienser som du får ta med hem. Recepten och info om råvaror får
du också med dig. Begränsat antal platser!

Samling: Naturskyddsförening­ens rikskansli, Åsögatan 115, 2 tr.

Info & anmälan: Senast 9 no­vember till Handla miljövänligt­ gruppen: hmvgruppen@gmail.com. För frågor ring Birgitta på 073­08 276 40.

Avgift: Medlem 60 kr, övriga 100 kr. Betalas på plats via Swish eller kontant i jämna pengar.

December

GLÖGGVANDRING RUNT BJÖRNÖHALVÖN

10 DECEMBER, SÖNDAG, KL 9–15

Vi går en dryg mil runt Björnö natur­ reservat, som är en halvö som sticker ut från sydöstra Ingarö. Vid stran­ den av Nämdöfjärden rastar vi med glöggdricka. Det blir en rejäl vandring i kuperad terräng. Vi står för alkoholfri glögg till dem som anmäler sig senast 7 december.

Samling: Buss 474 avgår från Slussen kl 8.06, byte vid hållplats Värmdö marknad till buss 428, avstigning vid hållplats Björnö naturreservat.

Info & anmälan: Senast 7 december till Lasse Lidgren, lasse.lidgren@ pp.ephone.se, tel 070–278 08 16.